Saturday, May 1, 2010

penyakit ini sebulan kengkadang 2 kali


penyakit ni bermusim..tapi, tyme nak datang, datang jer...

bagi sesetengah le, sebulan sekali dah ckup.. tapi tengok orang jugak, ade orang tue, sebulan 2 kali... hmm... tak save money... pe taknyer, kena blanje nak beli xxxx... mahal gak tue... ehehe...


upppss...lupe cakap...ni penyakit pompuan jerk...lelaki memang tak dapat rasa penyakit nie...

kali nie, saya buat pendedahan terbuka cket..hehe... mulanya hari ni, dah macam takde perasaan, duk umah, layan industan, bukak channel tv siam, cite ntah pape.. perut lak terase sakit.. aduss....sakit laen macam..so, macam dah tahu la penyakit tu nak datang..dapat agak la, agipun, ni awal bulan..saya takde la kire sangat kitaran tue.. dulu amek bi0logi ade gak belajar bende alah tue..tapi, tak apply pun..tahu-tahu sendiri jerk..tapi penting gaks, law si gulz nak rancang keluarge..^^


orang kate, law tgh period ni, emosi tak bape stabil..tol ker??hurmm... ye kot... saya cakap pe yang saya rasa la...time penyakit ni, perubahan kadar hormon berlaku..so, cepatla mood kite berubah..rase macam mood tak bape ok.. agipun, sakit sangat at 1st n 2nd day...


sakit sangat?????nape yer??? kengkadang, orang tak paham, nape rase sakit time period..terutama lelaki..yela, diorang engat kite ni buat-buat sakit...

bayangkan, dinding kat uterus (bawah perut @ rahim) kita luruh...jadi ketulan-ketulan darah..adusss..^^


kat sini, juz nak perbetolkan sikit minda mereka yang tak berapa paham ngan penyakit ni (coz saya rasa saya sedikit faham daripada ape yang saya tahu n belajar)


> tak ley minum ais law period..nanti darah jadi beku...lambat kuar...

salah tue, dari mane amek petua tue yer...minum jer..tak effect pun n law minum banyak, perut kembung, tue jerk...law nak guna petua tue, rasanya sama macam kita ni tak boleh nak duk kat negara/tempat sejuk contohnya macam dalam aircond, nanti darah kite beku, tak function.. hahaha... ley mati kot...


>tak ley berenang/mandi pantai/mandi sungai... nanti orang taw kite tengah period... darah mengalir kluar...

ni pun tak betul jugak..mane ade..law teringin sangat nak mandi sungai/pantai/berenang time penyakit ni melanda, redah jerk... ni kerana, density (ketumpatan) darah n air berbeza.. lagipun, force (tekanan) dari air kat luar, akan menyebabkan darah tak keluar dari tuala wanita yang di pakai..tapi, law korang tak sure @ overflow, baek mandi kat umah je..hehe


>kalau sengungut(sakit time period), means gurlz tue ade penyakit...

tak semestinya...nie perkara biase jer...Hal ini disebabkan kerana tingginya kadar prostaglandin (zat yang membuat otot-otot rahim berkontraksi dan melepaskan dindingnya). Meskipun sakit, dismenorea primer tidak berbahaya..tapi, law sepanjang period tue, sakit jerk sampai abis kitar, baek jumpa doktor..mane taw ade tumor ker kat salur tiub fallopio( yang hubungkan ovari n uterus)..


owkey...law tak puas ati, law ade pape penggunaan perkataan sains yang tak betol, ley komen.. saya pun tak bape ingat n sure sangat.. daaaa~~

7 comments:

Pmai_tang2 said...

wah.baguih3x..pengetahuan am nih. Output dr student yg dpt A bio..huhu..=) kawe salute r ko demo..

shaNAf said...

pmai^^)/ demo nih... kawe blaja lamo doh..sapa tok egat doh loni..tapi, kalu demo tanye kawe psal design ker, control ker, oleo ker, agi kawe x egt wlawpun baru blaja..ahaha...

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
DISINI

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis.. Semoga sejahtera dan semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

shaNAf said...

bujang susah^^)/wslm...
byk tips2 brguna dari blog kamu..
mekaceh atas prkongsian info..
blog sy tak sberape..sy pon dlm proses blaja...
tq sudi jenguk2 eyh...^^

mUTe said...

sungguh informatif.. hahaha

shaNAf said...

mute^^)/ puji @ perli..
lalala~

Pmai_tang2 said...

shaNaf: mUTe puji tuh..susah kot dia nk puji org laen..=)

Related Posts with Thumbnails